επικοινωνία   αρχική

«Τηλεκαρδιολογία και Επείγουσα Μεταφορά»

Η Proton Labs πρωτοπόρησε από το 1996, μεταδίδοντας πλήρες καρδιογράφημα 12 απαγωγών, μέσω κινητής τηλεφωνίας, από πλοίο.

Σε συνεργασία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Panafon, την HP Hellas, τη Sony Hellas και την Παπαποστόλου ΕΠΕ, πραγματοποίησε επίδειξη μετάδοσης καρδιογραφήματος από πλοίο, στα πλαίσια διεθνούς Σεμιναρίου Κλινικής Γενετικής, στις 24 Ιουνίου 1996. Η μετάδοση έγινε εν πλω από το κρουαζιερόπλοιο "Αρκάδια" στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μέσω GSM και ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε 27 δευτερόλεπτα. Αναφορά στις δυνατότητες αυτές έκαναν πολλές ημερήσιες εφημερίδες.

Στο επείγον καρδιολογικό περιστατικό, πολλά καθορίζονται από τον παράγοντα χρόνος. Όσο ταχύτερα γίνει η διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπευτική παρέμβαση, τόσο περισσότερες είναι στατιστικά οι πιθανότητες θετικής έκβασής του.

Η διακομιδή με ασθενοφόρο προς το εφημερεύον νοσοκομείο αποτελεί - με εξαίρεση τις κινητές καρδιολογικές μονάδες που είναι επανδρωμένες με γιατρούς - ένα χρονικό διάστημα αναξιοποίητο τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και αντιμετώπισης. Η τηλεϊατρική προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει το ασθενοφόρο μία προέκταση του νοσοκομείου, ένας «προθάλαμος» του τμήματος επειγόντων, στο οποίο βασικό διαγνωστικό μέσο παραμένει ο ηλεκτροκαρδιογράφος.

Το Καρδιολογικό Εργαστήριο της Α’ Προπ.Παθολογικής Κλινικής του Παν. Αθηνών σε συνεργασία με την από το 1996 και διερεύνησαν την εφαρμογή της μετάδοσης ΗΚΓ από ασθενοφόρα σε πραγματικές συνθήκες γενικής εφημερίας. Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1996 και η πιλοτική υλοποίηση τον Ιανουάριο του 1997. Ένα ασθενοφόρο εξοπλίστηκε με ψηφιακό καρδιογράφο, συνδεόμενο με φορητό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο. Αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό, που επέτρεπε τη συμπίεση του αρχείου ΗΚΓ και την ασφαλή και χωρίς σφάλματα αποστολή του μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM με τη μέγιστη για την εποχή ταχύτητα (9600 bps). Ο σταθμός λήψης του Λαϊκού Νοσοκομείου περιελάμβανε υπολογιστή με modem και αντίστοιχο λογισμικό λήψης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης (Ιανουάριος - Μάιος 1997), το ασθενοφόρο τηλεϊατρικής μετέφερε 72 ασθενείς με πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα στο Τμήμα Επειγόντων του Λαϊκού. Η καταγραφή του ΗΚΓ γινόταν μέσα στο ασθενοφόρο, αμέσως μετά την παραλαβή του ασθενούς, εν κινήσει προς το νοσοκομείο.


Τοποθέτηση των ηλεκτροδίων για λήψη ΗΚΓ μέσα στο ασθενοφόρο.
Απεικονίζεται το σύστημα της .

Παρά τις πρακτικές της δυσκολίες, αυτή η επιλογή έγινε για να μην αυξηθεί περαιτέρω ο χρόνος άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο (μέθοδος “scoop and run”). Η καταγραφή του ΗΚΓ (φωτογραφία) απαιτούσε κατά μέσο όρο 2 λεπτά, με διακύμανση εξαρτώμενη από τη συνεργασία του ασθενούς και την ταχύτητα του ασθενοφόρου. Από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, προέκυψε πως η διάγνωση γινόταν περίπου 25 λεπτά νωρίτερα, σε σύγκριση με την περίπτωση που μεταφέρονταν με κοινό ασθενοφόρο.

Να σημειωθεί πως η προνοσοκομειακή διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των καθυστερήσεων ενδονοσοκομειακά. Ο εφημερεύων καρδιολόγος έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει το ΗΚΓ πριν την άφιξη του ασθενούς και να παρακάμψει το τμήμα επειγόντων, με άμεση εισαγωγή στη Μονάδα Εμφραγμάτων για χορήγηση θρομβολυτικής αγωγής ή αντιμετώπιση στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο Telemedicine 1997 στο Λονδίνο.

Τα νέα συστήματα της δίνουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες, αξιοποιώντας τόσο την πρόοδο της τεχνολογίας όσο και τη συσσωρευμένη εμπειρία από την πολυετή δραστηριότητά της στο νευραλγικό αυτό χώρο. Δείτε περισσότερα .